Najważniejszą częścią zaplecza kuchennego każdego lokalu gastronomicznego jest trzon kuchenny; dlatego przemysłowe kuchnie gastronomiczne to obowiązkowa część oferty każdego sklepu czy hurtowni, które oferują profesjonalne sprzęty gastronomiczne. Jak kuchnie, których na co dzień używane są w gospodarstwach domowych, również przemysłowe kuchnie gastronomiczne służą do przygotowywania dań wymagających obróbki termiczne. Przemysłowe kuchnie gastronomiczne są znacznie od nich bardziej wydajne.

Rodzaje kuchni gastronomicznych

Jednym z typów kuchni używanych w gastronomii są kuchnie gazowe. Najczęściej są one zasilane gazem ziemnym; kuchnie gazowe – z piekarnikiem lub bez – są bardzo popularne z uwagi na to, iż są tanie w eksploatacji. Kuchnie gazowe z piekarnikiem coraz częściej mają piekarnik elektryczny. Kuchnie gazowe mają bardzo różną liczbę palników: 2, 4 lub 6. Spotkać można jednak i takie, w których liczba palników jest większa. Drugim typem są kuchnie elektryczne. Kuchnie elektryczne mogą być z elektrycznym piekarnikiem lub bez piekarnika. Kuchnie elektryczne mają różną liczbę pól grzewczych. Mogą też różnić się między sobą mocą.

Czym kierować się na zakupach?

Kuchnie do gastronomii muszą być urządzeniami wykonanymi z trwałych materiałów. Bardzo często więc kuchnie do gastronomii mają zewnętrzne elementy wykonane ze stali nierdzewnej. Wybierając kuchnie do gastronomii należy pamiętać o dostosowaniu liczby palników lub pól grzewczych oraz ich mocy do wielkości lokalu.

O kuchniach gastronomicznych piszemy również w naszym poprzednim tekście.

Typy kuchni gastronomicznych
4.7 (93.9%) 82 głosów