Kuchnia gastronomiczna: podstawowe wyposażenie lokali gastronomicznych

Kuchnia gastronomiczna: podstawowe wyposażenie lokali gastronomicznych

Gastronomia

W większości małych i dużych lokali gastronomicznych w menu widnieją dania, których przygotowanie wymaga obróbki cieplnej. Stąd też podstawowym wyposażeniem są kuchnie gastronomiczne. 

Rodzaje kuchni gastronomicznych 

Do wyboru właściciele lokali gastronomicznych mają dzisiaj do wyboru kilka rodzajów kuchni. Kuchnie gastronomiczne najbardziej popularne to tradycyjne kuchnie gazowe lub elektryczne. Kuchnie gastronomiczne gazowe mogą być zasilane gazem ziemnym lub gazem z butli. Mogą różnić się nie tylko rodzajem paliwa, ale także ilością palników. Do wyboru są kuchnie z dwoma, czterema i sześcioma palnikami. To rozwiązania standardowe, ale są także i takie, w których liczba palników może być większa. Wśród kuchni gastronomicznych zasilanych energią elektryczną wyróżnić można między innymi kuchnie ceramiczne oraz indukcyjne. Oba rodzaje tych kuchni są bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Kuchnie elektryczne tradycyjne oraz gazowe występują w dwóch wersjach: z piekarnikiem lub bez. W kuchni gazowej piekarnik może być elektryczny.

Jaką kuchnię wybrać?

Kuchnie gastronomiczne różnią źródłem zasilania, wielkością i ceną. Wybierając kuchnię należy wziąć pod uwagę to, czy w lokalu jest gaz ziemny, czy w przypadku kuchni na gaz z butli nie będzie problemów z dowozem gazu. Należy również zdecydować o ilości palników czy pól grzejnych. Im lokal jest większy, tym liczba palników w kuchni powinna być większa. Należy wziąć pod uwagę także koszt eksploatacji poszczególnych kuchni. Najmniej kosztowne w eksploatacji są kuchnie gazowe.