Grzyby superfood

Grzyby superfood

Gastronomia

W pełni naturalne, nieprzetworzone, bogate w składniki odżywcze – spełniające wszystkie wymagania zdrowej żywności – grzyby superfood, to nieocenione produkty kulinarne. Grzyby egzotyczne znane są ze swoich właściwości na całym świecie. Z uwagi na ich dobroczynny wpływ na organizm są pełnowartościowym elementem zdrowej diety.

Wartości grzybów superfood

Grzyby superfood bogate są w aminokwasy, witaminy i minerały. W zależności od rodzaju, wspomagają różne funkcje organizmu. Najbardziej popularne grzyby egzotyczne – shiitake, czyli twardziaki jadalne, regulują pracę układu krążenia i przewodu pokarmowego.

Dostępne w dużych sklepach spożywczych boczniaki szare spowalniają procesy starzenia się organizmu i przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Rosnąca w Polsce, jednak zagrożona wymarciem maitake – żagawica listkowata reguluje procesy trawienne oraz poziom glukozy i insuliny, a niezwykle łatwe w uprawie boczniaki cytrynowe wzmacniają odporność organizmu i wspomaga leczenie chorób układu krążenia.

Grzyby superfood to zdrowie płynące z natury. A przy okazji wyśmienicie smakujące. Grzyby egzotyczne stają się coraz łatwiej dostępne, a dodatkowo można uprawiać je samodzielnie. Warto czerpać z ich dobroczynnych właściwości dla utrzymania pełni zdrowia.