Urządzamy kuchnię w lokalu gastronomicznym

Urządzamy kuchnię w lokalu gastronomicznym

Gastronomia

Planując otwarcie lokalu gastronomicznego, należy zadbać o odpowiednie wyposażenie zaplecza kuchennego. Do sprzętów, których nie może zabraknąć w żadnej restauracji czy barze są przemysłowe kuchnie gastronomiczne. Przemysłowe kuchnie gastronomiczne służą do przygotowania dań gorących; od tych domowych przemysłowe kuchnie gastronomiczne najczęściej różnią się gabarytami.

Jakie typy kuchni można kupić?

Właściciele lokali gastronomicznych, którzy urządzają kuchnię od podstaw lub wymieniają zużyty sprzęt na nowy, mają do wyboru między innymi kuchnie gazowe. Kuchnie gazowe przeznaczone dla gastronomii mogą być zasilane gazem ziemnym lub gazem propan butan. Kuchnie gazowe mogą być z piekarnikiem lub bez. W zależności od modelu piekarnik w kuchni gazowej może być elektryczny lub gazowy. W sprzedaży są także kuchnie elektryczne. Kuchnie elektryczne kupowane są bardzo często przez osoby prowadzące lokale, które nie są podłączone do gazu ziemnego. Kuchnie elektryczne również mogą być z piekarnikiem lub bez.

Na co zwracać uwagę?

Kuchnie do gastronomii produkowane są z materiałów bardzo wysokiej jakości. Kuchnie do gastronomii różnią się nie tylko źródłem zasilania, ale także ilością palników. Optymalne kuchnie do gastronomii to te, w których liczba palników została odpowiednio dobrana pod kątem wielkości lokalu i liczby przygotowywanych dań gorących.

Osoby zainteresowane tematem profesjonalnych kuchni gastronomicznych zachęcamy do lektury naszego innego tekstu, który także poświęcony jest tej tematyce.